Concert data

“Bluebeard”, composed by Chiel Meijering, is the wellknown tale of Bluebeard, a blood-curdling story about a wealthy, enigmatic singer. When he unexpectedly has to leave the country, he hands his young bride the key to his cathedral, allowing her to explore every room except his private quarters, which he strictly forbids her from entering. In this operatic version, we delve not only into Bluebeard’s dark side but also his inner world, exploring how much secrecy a person can have and whether one must always share everything with their loved ones. We also ponder the value of a diary when someone else reads it. Moreover, what drives Bluebeard to give Ludith the key to his forbidden chamber?
Composer Chiel Meijering has written works for almost every imaginable ensemble. Many of these pieces are regularly performed both domestically and abroad and have been written for renowned chamber music ensembles such as the Matangi String Quartet and Sinfonietta Amsterdam. The huge success of his opera ‘Alzheimer’, which premiered in January 2006, marked his breakthrough to a wider theater audience. Earlier, he composed Kwali Kuna and Styx for Holland Opera.

Website hollandopera.nl/voorstellingen/bluebeard
sunday march 10 2024-14:30
Kunstlinie
Esplanade 10
1315 TA Almere

036 84 55 888 info@kunstlinie.nl

Recensie Dans MuziektheaterEsther Apituley & Scapino Ballet:
De  S p r o n g  v a n  N ij i n s k y

Dansant theaterconcert gebaseerd op het leven van de legendarische Oekraïnse danser Vaslav Nijinsky.
Dansant theaterconcert gebaseerd op het leven van de legendarische Oekraïnse danser Vaslav Nijinsky. (Foto: aangeleverd)
 

Scapino balletdanser Mischa van Leeuwen danst de hoofdrol in deze multidisciplinaire voorstelling, onder leiding van altvioliste Esther Apituley. Apituley: “We vormen de Nijinksy jaren van de 20ste eeuw, met het muzikale uitgangspunt Le Sacre du Printemps van Stravinsky, met dans en muziek om naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en popritmes van componist Chiel Meijering”.

In de voorstelling zien we een virtuoze danser Nijinksy die op jonge leeftijd schizofreen wordt en niet meer in het openbaar wil dansen. Vaslav trekt zich terug en leeft in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer, want zijn lichaam is het enige in het leven dat hem houvast geeft. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te dansen, voor publiek.

Deze multidisciplinaire voorstelling De Sprong van Nijinsky is niet alleen een voorstelling over een danser met een ongekend talent, maar ook een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid.

De cast bestaat uit een indrukwekkende groep multitalenten: Mischa van Leeuwen (danser Scapino Ballet); Victor Lange (acteur, muzikant, speelde in Beethoven Lost in Silence); Gary “Duimelot” Gravenbeek (danser, vocalist, acteur); Paul Medeiros (eerste violist) en artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel).
Radiointerview Esther Apituley about “The Leap of Nijinksi”

DeSprongVanNijisnky_Flyergeheel

Recensie Muziek NRC

Met altviolist Apituley dolen door het hoofd van dansmythe Vaslav Nijinsky

Muziektheater De multidisciplinaire voorstelling ‘De Sprong van Nijinsky’ maakt de opkomende waanzin van de legendarische danser tastbaar.

 
De Sprong van Nijinsky met altviolist Esther Apituley (r.)
De Sprong van Nijinsky met altviolist Esther Apituley (r.) Bart Grietens
Klassiek / dans

De Sprong van Nijinsky door Viola Viola & Scapino Ballet. Tekst: Ko van den Bosch. Muziek: Chiel Meijering. Regie: Titus Tiel Groenestege. Tournee tot en met 1 juni.

Joost Galema

 

Toen Diaghilev er op een Zuid-Amerikaanse tournee even niet bij was, viel Nijinsky voor de Hongaarse gravin Romola Pulszky. Hun huwelijk wekte de woede van de impresario, die de danser ontsloeg. Zijn loopbaan raakte daarop in het slop, totdat beide mannen zich enkele jaren later verzoenden. Kort daarna bleek de steeds achterdochtiger danser te lijden aan schizofrenie. De laatste dertig jaar van zijn leven bracht hij in klinieken door.

Diepgang

Schrijver Ko van den Bosch vindt in de vermenging van drama en absurdisme een mooi evenwicht tussen zwaarte en lichtheid. Dat kenmerk komt terug in de prachtige muziek van Chiel Meijering, die – zoals je zou willen – de gevoelens oppakt waar de woorden de grenzen van hun zeggingskracht bereiken. Danser Mischa van Leeuwen geeft door zijn lichaamstaal Nijinksy’s grillige gemoed een enorme diepgang. In zijn hoofd zwerft, als een personage, ook nog de schaduw van acteur en danser Gary Gravenbeek, die onontkoombaar sterk stem en beweging geeft aan de paranoia en het verliezen van de greep op het bestaan.

Evenals in de vorige voorstelling Lost in Silence (over Beethoven) nemen de drie musici – naast altviolist Esther Apituley, pianist Victor Lange en violist Paul Medeiros – overtuigend de nodige bijrollen voor hun rekening, zoals Nijinsky’s vrouw en zijn zenuwarts. De repen doek van videodesigner Karl Klomp, met vooral oude zwart-witbeelden uit het begin van de twintigste eeuw, lijken het ideale doolhof voor Nijinsky’s gedachten. Het verhaal neemt aan het slot zomaar een afslag richting het nu, naar een wereld waarin waanzin zich slechts lijkt te vermenigvuldigen.

Esther Apituley & Scapino Ballet Rotterdam

De Sprong van Nijinsky

 
Vurig dansconcert over getormenteerde balletdanser Vaslav Nijinsky
Kester Freriks
24 maart 2023
 
Gezien op 23 maart 2023, Theater de Vest, Alkmaar

Als de befaamde Russische balletdanser Vaslav Nijinsky (1888?-1950) danste, was het alsof hij een ander universum betrad, onttrokken aan de wetten van de zwaartekracht, alsof hij zelf God was want ‘God was beweging’, zoals hij in zijn dagboek schrijft. Hij was een wonderkind pur sang en kon zwevend dansen, leek volkomen gewichtloos. In het theatrale dansconcert De Sprong van Nijinsky van altviolist Esther Apituley in samenwerking met het Scapino Ballet Rotterdam zien we geen letterlijke balletsprongen terug, wel een getormenteerde danser die leeft in een schizofrene wereld.

Nijinsky vormt een bron van inspiratie. Schrijver Arthur Japin wijdde zijn roman Vaslav (2010) aan de danslegende, in 2014 door hemzelf bewerkt voor toneel. Boek en voorstelling concentreerden zich op één datum, 19 januari 1919, Nijinsky’s laatste openbare optreden. Zijn schizofrenie en waanzin begonnen zich toen al af te tekenen. Lezers en toeschouwers van Vaslav keken naar hem door de ogen van andere personages, onder wie zijn vrouw Romola en choreograaf en minnaar van Vaslav, Sergej Diaghilev.

In De Sprong van Nijinsky worden we geconfronteerd met Nijinsky van binnenuit. Scapino-danser Mischa van Leeuwen gaat gekleed in wit, wijdvallend gewaad, niet meteen een danskostuum maar eerder de dracht van een gesticht waarin Nijinsky dertig jaar tegen zijn wil zat opgesloten. Toch danst hij, toegewijd, soms zelfs bezeten, met hoekig-expressionistische bewegingen, lichte passen, draaiingen. Vaak ook ligt hij opgekruld als een kat op een klein rond podium.

 

De voorstelling is complex en vereist behoorlijk wat voorkennis. Ko van den Bosch maakte de tekst op basis van Nijinsky’s dagboeken, die hij als door waanzin gedreven volschreef. De stem van acteur Hans Dagelet klinkt als voice-over en neemt ons mee in de schizofrene wereld en vooral in het door wanen geplaagde hoofd van Nijinksy. De videokunst van Karl Klomp vormt een theatraal doolhof van projecties, vooral afkomstig uit het begin van de twintigste eeuw, onder meer van de Eerste Wereldoorlog afgewisseld met bijna abstracte beelden.

De grote kracht achter de voorstelling is de muziek van Chiel Meijering, uitgevoerd door Apituley, Paul Medeiros (viool) en Victor Lange (piano). Zij nemen ook enkele andere rollen voor hun rekening, zoals Nijinsky’s zenuwarts en zijn vrouw Romola. Meijerings compositie is vurig, temperamentvol, meeslepend met superieure vioolklanken en obstinate pianopartijen. Moeiteloos schakelt hij van Igor Stravinksy’s Le Sacre du Printemps, waarvan de première in Parijs op 29 mei 1913 een regelrecht schandaal werd, naar hedendaagse rap en hiphop. Danser Gary ‘Duimalot’ Gravenbeek treedt op als een zwarte schaduw die Nijinksy begeleidt. Aan het slot neemt hijzelf als rapper en punker het woord en geeft hij, met schitterende stem, vorm aan wat er met iemand gebeurt als hij de greep op het leven verliest.

Ballet, dans, waanzin, beweging, muziek, mythe, rap, videokunst: het komt allemaal samen in De Sprong van Nijinsky. De voorstelling eindigt in het nu, in een wereld die kil en harteloos is. Regisseur Titus Tiel Groenestege weet zelfs het modernistische bewegingspatroon van de Ballets Russes in de uitvoering te integreren. Zo ontmoeten historie, waanzin en de huidige tijd elkaar.

Foto: Bart Grietens

https://www.wko-heilbronn.de/konzerte/saison-22-23/4-heilbronner-konzert-blockfloeten-einst-und-jetzt/
Heilbronner Konzert – BLOCKFLÖTEN EINST UND JETZT

Mi 14.12.22, 19.30 Uhr

Harmonie Heilbronn
Theodor-Heuss-Saal

18.45 Konzerteinführung

Joseph Haydn
Ouvertüre zu “L’isola disabitata”

Antonio Vivaldi
Konzert C-Dur RV 443 für Sopranino-Blockflöte, Streicher und B.c.

Jean Sibelius
Romanze op. 42

Johann Sebastian Bach
Brandenburgisches Konzert Nr. 4 BWV 1049 für Solovioline, zwei Blockflöten, Streichorchester und B.c.

Joseph Haydn
Sinfonie Nr. 25 C-Dur Hob.I:25

Elena Kats-Chernin
Re-Inventions No. 1, 2 & 6 für Streichorchester und Soloblockflöte nach den zweistimmigen Inventionen von Johann Sebastian Bach

Chiel Meijering
“Ludwig auf Freiersfüßen” für zwei Altblockflöten und Streichorchester

Andrea Ritter & Daniel Koschitzki Blockflöte
Ruben Gazarian Leitung
Württembergisches Kammerorchester Heilbronn


première of “Travel Sax” by Gijs van Dijk en Chiel Meijering specially written for
Henk v. Twillert & Vento Do Norte

Chiel Meijering is one of today’s most prominent Dutch composers, with music indiscriminately crossing the boundaries of genre and instrumentation. His broad range of works are frequently performed throughout the Netherlands and the world. Works in his vast output include such humorous titles as The zombies awake (1977), Are all Americans made of plastic (1979), I’ve never seen a straight banana (1988) and I like rats, but I don’t like Haydn (1981).
Meijering was born in Amsterdam in 1954. His ouput is impressively large, with more than 1000 works written for nearly every instrument and instrumentation… read more

older posts:

Recensie Rockin’ Rebel

Older concerts, click on links for youtube videos
28 mei Muziekgebouw.nl/agenda/9582/Twaalf_premieres Music_for_Empty_Spaces
among other things Chiel Meijering’s Happy Hours for bassclarinet and soundtrack
was performed by Vincent Martig on Bassclarinet


Sunday may 31, from 18.05u until 19.05u on NPO2 Podium Witteman
Matangi stringquartet_Light at the end of the tunnel (’90 second version) Youtube
Light at the end of the tunnel (full version) Youtube
Podium Witteman-Chiel Meijering at ± 15 minutes

A new stringquartet to be performed by the Matangi Quartet on TV in Podium Witteman


Youtube
After their debut at Carnegie Hall, LP duo  (Sonja Loncar & Andrija Pavlovic) came to New York to present a US premiere of their specially designed hybrid pianos. Performing music by famous Dutch composer Chiel Meijering.


Ahn trio Candybox (Caixa de dolços): Ahn Trio on Youtube
ahntrio performs Chiel Meijering

Bassoons are coming to Auer-Hall download full article
… Chiel reportedly has composed more than 130 bassoon concertos and chamber concertos (including the bassoon) for Kathleen McLean. She traces that feat: “In the summer of 2016, I was preparing for a sabbatical recording project, and I wanted to include an international composer for the recording. I remembered that in 2010, Bill Ludwig and I performed a work
for two bassoons by Chiel at the International Double Reed Conference in Norman, Oklahoma….”

The Moskou Contemporary Music Ensemble performing in ARTPLAY ул. Нижняя Сыромятническая, д.10, Moscow, 105120, Russia
The Journey has just Begun Youtube
Dancing with Cupid Youtube
What’s Right and What’s an Illusion? Youtube

 
 

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial